Sterilisation/Kastration af Mit Kæledyr

19. juli 2021

Neutralisation af Kæledyret

– er det synd eller synd at lade være?


De fleste kæledyrsejere kan nikke genkendende til problematikken om, hvorvidt man skal lade sit kæledyr neutralisere eller ej. Neutralisering er en fælles betegnelse for kastration (hanner) og sterilisation (hunner). Ved kastration bortopereres testiklerne, hvorved der ikke længere produceres det mandlige kønshormon, testosteron. Dette hormon er ansvarlig for de mandlige kønsdrifter og dominant adfærd. I praksis betyder det, at en kastration ofte vil nedsætte hannens lyst til at strejfe efter hunner, nedsætte territorial/dominant adfærd f.eks. urinmarkering og aggression, og man vil ofte opleve en nemmere opdragelse af hanhunden. Især for hankatten betyder en kastration færre slåskampe med konkurrerende hankatte i nærområdet og dermed nedsat risiko for sygdomssmitte og sår/bylder.


Ved sterilisation af hunkatte eller tæver fjernes æggestokkene samt (ofte) hele livmoderen. Kæledyret vil derefter ikke længere komme i løbetid. Sterilisation forebygger desuden livmoderbetændelse og falsk drægtighed – og foretages sterilisationen tidligt (inden 2. løbetid) nedsættes risikoen for f.eks. brystkræft senere i livet med op til 90 %.

Ring til os

Af egentlige bivirkninger ved neutralisation skal her især nævnes overvægt. Efter neutralisering nedsættes kroppens energibehov, og tager man ikke højde for dette ved at nedsætte mængden af foder, bliver dyret overvægtigt. Nogle hundeejere oplever desuden, at pelsen ændrer karakter og bliver mere mat. For kattenes vedkommende betyder en neutralisering større risiko for udvikling af urinvejslidelser i form af blærebetændelse. Dette er dog langt ofte et problem man kan forebygge ved korrekt fodring med foder specielt til neutraliserede katte.


Som kæledyrsejer har man ofte fundet ud af, at der er mange meninger og holdninger til neutralisation – nogle gange subjektive holdninger uden sundhedsfaglig begrundelse. Nogle mener det er synd at “tage naturlig drift” fra et dyr, andre synes derimod at det er synd, ikke at neutralisere, når kæledyret ikke kan udleve driften alligevel.


Som dyrlæge vurderer man ofte det enkelte dyr og ejers situation, og er De i tvivl om valget er De altid velkommen til at kontakte klinikken og få en god snak.


Mvh
Dyrlæge, Laila Stubkjær

Dyrlæge Laila lavet tandundersøgelse på hund
20. februar 2023
Er du i tvivl om hvorvidt dit kæledyrs tænder har det godt eller ej? Så husk, at vi altid tilbyder gratis tandtjek på alle klinikkerne!
Dyrlæge Laila klipper klørene på hundehvalp
30. januar 2023
For mange hunde og hundeejere kan kloklip være en udfordrende og stressende situation, men et kloklip behøver ikke at ende ud i blod, sved og tårer.
dyrlæge og veterinærsygeplejerske står på vægt med sort hund i dyreklinikken i kirke hyllinge
9. december 2022
Selvom de fleste af vores kæledyr er hyggelige familiemedlemmer, er en slank og stærk krop vigtigt for dets ve og vel.
kat med orm på dyreklinikken i hvalsø
15. november 2022
Er der ”ris” i pelsen eller ”spaghetti” i din kats afføring?
Hun med nytårspynt og produkter der hjælper mod stress ved høje lyde
14. november 2022
Kæledyr og nytår
Dyrelæge med hvid kat
10. november 2022
Vil du høre mere om katten som ”løve eller leopard”, dens generelle adfærd og behov, tegn på sygdomme og hyppigste lidelser?
Demonstration imod den nye veterinære lægemiddelforordning
4. februar 2022
Demonstration imod den nye veterinære lægemiddelforordning
Corona regler
1. februar 2022
!!! Coronaregler 1/2-2022 på Dyreklinikken Centrum !!!
NY LOVGIVNING
28. januar 2022
Ny lovgivning pga. EU forordning fra d. 28/1-22
Restriktioner på Klinikkerne
6. december 2021
Der er desværre stigende smitte med corona i en grad, så det igen er en samfundskritisk sygdom
Flere indlæg